loading...

Acest site isi propune sa reinvie istoria de mult uitata a orasului Iasi, de la infiintarea sa si pana in epoca moderna:

In urma analizei descoperirilor arheologice, ceramica si produse metalurgice, se poate spune ca la inceputul sec. al XIV-lea, o asezare rurala de pe locul unde s-a dezvoltat mai tarziu orasul Iasi, intra intr-o faza preurbana. Spre deosebire de alte asezari, aceasta avea dezavantajul de a se afla prea aproape de raul Prut, fiind vulnerabila in secolul trecut la atacurile venite din zonele controlate de hoardele mongole si din aceasta cauza aici urbanizarea a avut o evolutie mai lenta.Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, procesul de urbanizare s-a accelerat datorita deciziei de amplasare in aceasta zona a unei curti domnesti.

Prima atestare documentara:

Data primei atestari documentare a orasului Iasi inca este larg disputata, mai ales cea de la 1395, prezenta pe o inscriptie din biserica armeana Sf. Maria. O mare parte dintre specialisti / istorici contesta aceasta inscriptie, motivand ca armenii aveau alta metoda pentru consemnarea timpului dupa un calendar propriu, are ar incepe cu anul 551 al calendarului gregorian.

Despre armeni totusi se stie ca erau prezenti la Iasi si in alte orase ale Moldovei la sfarsitul sec. al XIV-lea, dupa este mentionat si in actul episcopiei armene din 1401. Sub denumirea de “Targul Iasilor, pe Prut” (de fapt pe Bahlui), asezarea apare si in lista de cetati si orase de la Kiev; numele de targ ne arata ca se afla in stadiul pre-urban.


 

Poti ajuta, cu cat vrei tu,

la mentinerea acestui blog!loading...