O calatorie la Iași în 1855


loading...

Turkey, Russia, The Black Sea, Circassia” este titlul unei carti de călătorie scrise de catre Edmund Spencer si care  vă oferă posibilitatea de a va intoarce in timp pentru a afla cum se calatorea acum peste 150 de ani si ce impresii si-au facut calatorii straini despre diferite tari din jurul Marii Negre dar si despre orasul Iasi.

Parasind Galațiul și câmpiile monotone ale Dunării am intrat într-un taram frumos cu ondulatii de relief, care a continuat să se îmbunătățească pe măsură ce se apropia de Iași, capitala Moldovei și doar câteva orașe văzute de la  distanță par să fie mai impunatoare decat acesta,  mult renumitul Jassiorum Municipium.

Împrejurimile cu grădini extinse au un efect mai pitoresc în timp ce orașul fiind situat parțial pe un platou inaltat și parțial situat într-o vale plăcută,  iar suburbiile adiacente sunt împrăștiate pe dealurile din jur. Tot acest amestec cu formele frumoase de cupole impresioneaza călătorul cu convingerea că a ajuns intr-un un oraș bogat și populat.

Dar, din păcate, indiferent care au fost zilele Iași-ului inainte, acum  este la nivelul tuturor celorlalte orașe nenorocite de catre imperiul turcesc.

Străzile sunt încă neasfaltate, cu excepția a una sau două dintre cele principale și acestea sunt pavate  cu barne de lemn, asta in conditiile in care barnele de lemn sunt pastrate in conditie buna. Barnele de lemn prezinta avantajul ca pot fi rostogolite rapid si adauga multa siguranta pentru transport dar dezvantajul este ca se acumuleaza apa murdara care daca nu este curatata, cu exceptia unei ploi sanatoase, atunci  se dovedește foarte dăunătoare pentru sănătatea locuitorilor pentru ca aerul este otrăvit de o miasma care generează febra si friguri, boli care predomina aici in Iasi, Bucuresti si intr-adevar toate orașele mari sufera de aceasta problema intr-un grad mai mic sau mai mare pe tot parcursul anului.

Există totuși unele semne de ameliorare la Iași, deoarece vedem pe ici pe colo  si cate un conac elegant ridicat recent și altele aflate în constructie. Putem admira, de asemenea, frumosul palat al domnitorului și aflam că aparține in realitate Consulului rus, dar ca aceste structuri impunătoare sunt în juxtapunere cu coliba unui targovet sau a unui comerciant imbracat în haine vechi, iar  imaginea nepotrivita amintește privitorului că el vede aici civilizața luptand cu barbaria, care este caracterul real al tuturor acestor țări și orașe de la Dunărea de Jos, atât de mult timp devastate de războaie între hoardă Otomana și hoarda Moscovei.

Peste toate, Iași-ul oferă însă puțin interes unui străin dincolo de posibilitatea de a arunca o privire la locuitorii săi pestriți. Există boieri și turci, greci, armeni slavi, și evrei, si e ciudat sa vezi ca toti tin strict la propria lor limbă și la costume ciudate, de parca însăși existența lor depindea forma de hainelor lor și cum sunt acestea tăiate.

Fiecare dintre aceste naționalități ocupă, de asemenea, un cartier separat în oras. Evreii sunt atât de numerosi încât formeaza aproximativ o treime din întreaga populație.

O calatorie la Iași în 1855

O calatorie la Iași în 1855

Sursa:

[1] kehilalinks.jewishgen.org

 


loading...

About The Author

Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Razboi gazetaresc in Moldova, Foto: IASITVLIFE
Razboi gazetaresc in Moldova la IASI

Razboi gazetaresc in Moldova: este deja celebru dictonul potrivit caruia pana este mai puternica decat sabia, fiind folosit cu o...

Ungurii care vor ajunge la IASI se lovesc iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala de Trianon
Ungurii care vor ajunge la IASI se vor lovi iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala

Ungurii care vor ajunge la IASI se vor lovi iar de Trianon: Cinematograful Republica va reveni la denumirea sa initiala....

Iesenii vor forma in semn de protest un lant uman urias pentru Autostrada Iasi - Tg. Mures, Foto: Facebook
Iesenii vor forma in semn de protest un lant uman urias pentru Autostrada Iasi – Tg. Mures

Iesenii vor forma in semn de protest un lant uman urias pentru Autostrada Iasi - Tg. Mures. Un grup de...

Închide